Next Level Marvel: WandaVision opent nieuw universum

5 maart 2021

Vrijdag was het eindelijk zover: op Disney+ verscheen de extra lange slotaflevering van de bejubelde reeks WandaVision. Maar wie vreest om net zoals na ‘Avengers: Endgame’ in een zwart Marvel-gat terecht te komen, kan op beide oren slapen. WandaVision vormt namelijk de start van Fase 4 in het Marvel Cinematic Universe. En daarin zal ook Disney+ een belangrijke rol spelen.

Het slot van Endgame en vooral het heengaan van Tony ‘Iron Man’ Stark was op zich een gepast einde van het superheldenepos. Maar het businessmodel van Marvel is veel te winstgevend om zomaar stop te zetten. Bovendien bieden de stripverhalen van wijlen Stan Lee meer dan voldoende scenario’s en nieuwe personages (wat hebben we genoten van Kathryn Hahn als de superheks Agatha Harkness) om nog een tijdje door te gaan. Iets waar je ons als liefhebber van het genre uiteraard niet over hoort klagen.

Het werd enkel zaak om een originele overgang te vinden naar Fase 4 van het Marvel Cinematic Universe. Enter WandaVision. Uiteraard bevatte de serie heel wat referenties naar de Avengers-periode en dat zal ook in de volgende films en series het geval zijn. Een samenwerking tussen onder meer Captain America, Hulk, Thor én Iron Man wordt nu eenmaal niet snel vergeten. Maar er wordt ook al verwezen naar de komende werken van Marvel.

Dr. Strange & Wanda

De volgende grote Marvelprent in de cinemazalen wordt ‘Black Widow‘, dat normaal gezien in mei op het grote scherm verschijnt. Maar in deze film gaat het om een flashback, logisch gezien hoofdrolspeelster Natasha Romanoff sneuvelt in Endgame. De film heeft dus niet rechtstreeks te maken met WandaVision. Ook ‘Shang-Chi and The Legend of The Ten Rings‘ en ‘The Eternals‘, die later dit jaar verschijnen, staan er volledig los van. ‘Spider-Man: No way home‘ gaat dan weer verder op ‘Spider-Man: Far from home’, de laatste film film van Fase 3 in het Marvel universum.

Het echte vervolg op WandaVision komt er in de vorm van ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness‘. Ook hierin is een prominente rol voorzien voor Wanda (opnieuw gespeeld door Elizabeth Olsen). Of moeten we tegen dan Scarlett Witch zeggen? Jammer genoeg zullen we nog even geduld hebben vooraleer deze prent in de zalen verschijnt. De releasedatum is, mede door de pandemie, pas op eind maart 2022 voorzien. Al gaat het daarna wel snel. Volgend kalenderjaar staan immers ook de releases gepland van ‘Thor: Love and Thunder‘, ‘Black Panther II‘, ‘Captain Marvel 2‘ én ‘Ant-Man and the Wasp: Quantumania‘. Kunnen we 2021 nu al overslaan? 

De meest geliefde schurk

Dat laatste is bij nader inzien misschien toch niet zo’n goed idee. Want waar de Marvel-fan 2022 vooral in de cinemazalen zal doorbrengen, kan hij/zij zich in 2021 volledig uitleven op Disney+. WandaVision mag dan wel afgelopen zijn, met ‘The Falcon and the Wintersoldierstaat de volgende reeks al klaar. U dacht toch niet dat Sam Wilson (Falcon, gespeeld door Anthony Mackie) en Bucky Barnes (Wintersoldier, gespeeld door Sebastian Stan) het iconische Captain America-schild louter symbolisch in handen kregen? De eerste afleveringen van deze actieserie verschijnen later deze maand al op Disney+. De finale is voorzien op eind april.

Begin juni is het dan weer uitkijken naar de release van ‘Loki‘. Zoals de titel doet vermoeden gaat deze reeks over de halfbroer van Thor. Die werd in eerste instantie opgevoerd als een schurk in het Marvel Universum, maar evolueerde mede door zijn cynische humor tot één van de geliefde personages. Hij werd zelfs een ware martelaar met zijn mislukte poging om supervijand Thanos te doden. Loki zal opnieuw vertolkt worden door Tom Hiddleston. In de naar hem vernoemde serie krijgt hij niemand minder dan Owen Wilson naast zich als co-ster. Normaal gezien valt de eerste aflevering vanaf 11 juni op Disney+ te streamen.

Nieuwe helden, oude bekenden

De twee bovengenoemde series zijn momenteel het meest concreet, Marvel en Disney+ hebben in 2021 echter nog veel meer lekkers voorzien. ‘What If‘ wordt een animatieserie waarin men nagaat hoe bepalende momenten uit het Marvel Cinematic Universe een compleet andere afloop hadden kunnen krijgen. De tiendelige reeks wordt halfweg het kalenderjaar op Disney+ verwacht, een concrete releasedatum is er nog niet.

Tegen het najaar zijn de ogen dan weer gericht op ‘Ms. Marvel‘. Deze serie opent een volledig nieuw blik aan helden en schurken. Het is daarbij onder meer uitkijken naar het grote debuut van de jonge Iman Vellani. Deze Canadese actrice met Pakistaanse roots zal de hoofdrol vertolken. Marvel-topman Kevin Feige bevestigde alvast dat ‘Ms. Marvel’ een opstapje wordt naar het eerder vernoemde ‘Captain Marvel 2’.

En eind 2021 maakt normaal gezien ook een oude bekende zijn opwachting op Disney+. Zo krijgt ‘Hawkeye‘, gespeeld door Jeremy Renner, eveneens een serie naar zijn naam genoemd. Deze reeks gaat voort op de gebeurtenissen in ‘Avengers: Endgame’. Er zullen echter ook personages uit ‘Black Widow’ hun optreden maken. Veel details over ‘Hawkeye’ zijn voorlopig nog niet bekend. Maar zolang corona niet opnieuw roet in het eten gooit, kunnen we dit jaar nog smullen van de avonturen van Clint Barton en zijn beoogde opvolgster.

Ook interessant