Kijktip: Scandinavische nieuwkomer bekoort met één langgerekte climax

12 oktober 2021

Scandinavische producties doen het nu al jaren uitstekend op Netflix en een nieuwkomer heeft die traditie fijntjes voortgezet. Sinds kort staat er immers een nieuwe serie op Netflix die draait rond een reeks lugubere moorden op alleenstaande moeders: Kastanjemanden.

‘Speciale kastanjemannetjes’

Kastanjemanden vertaalt zich als kastanjemannetjes. Dat zijn nogal creepy poppetjes gemaakt van kastanjes en takjes zonder handen en voeten, blijkbaar een bekend fenomeen in de Scandinavische landen. Zo’n kastanjemannetje wordt gevonden bij een vermoorde vrouw in een speeltuin. En de dame in kwestie mist ook een hand. Rechercheur Naia Thulin is een alleenstaande moeder die eigenlijk aast op haar overplaatsing maar toch wordt ze op de zaak gezet. Ze krijgt tot overmaat van ramp ook nog eens de duistere Mark Hess als partner, een overgeplaatste agent van Europol die aanvankelijk alle motivatie lijkt te missen.

Spanning van begin tot einde

Bij sommige Scandinavische reeksen wordt de spanning nogal ‘traag’ opgebouwd maar dat is hier absoluut niet het geval. Door de hoeveelheid van moorden en onverwachte gebeurtenissen blijf je als kijker steeds op het puntje van de stoel zitten. Neem daarbij dat het een relatief korte reeks is (zes afleveringen) en je kijkt hem vlot op één of twee dagen weg. Ook de uitstekende acteerprestaties maken Kastanjemanden een echte topper in zijn soort. Op IMDB scoort de serie ook uitstekend met 8,0/10, kijken dus!

Ook interessant