Netflix gaat strijd aan met ‘valsspelende’ gebruikers

13 maart 2021

Het is een doorn in het oog van Netflix: gebruikers die géén onderdeel uitmaken van een huishouden, maar toch een account delen. En de streamingdienst lijkt nu van plan te zijn om de strijd aan te gaan met deze ‘valsspelers’.

Afgelopen donderdag is Netflix begonnen met een test die kijkers verplicht om te bewijzen dat ze samenwonen met de eigenaar van het account waarvan ze gebruikmaken. Volgens de voorwaarden van de streamingdienst moeten gebruikers onderdeel zijn van hetzelfde huishouden, maar veel kijkers geven hun accountgegevens desondanks aan familie en vrienden.

Verplicht een nieuw account

Onder begeleiding van de tekst ‘Als u niet samenwoont met de eigenaar van dit account, hebt u een eigen account nodig om verder te kunnen kijken’, vraagt de test aan een klein aantal gebruikers om te bevestigen dat ze samenwonen met de eigenaar van het account. Dit kunnen ze doen door een sms-bericht of een e-mail te laten versturen naar de abonnementhouder. Kijkers kunnen er ook voor kiezen om de verificatie te weigeren, maar dan blíjft de melding terugkomen als ze Netflix openen. Blijft bevestiging helemaal uit, dan kunnen kijkers uiteindelijk verplicht worden om een nieuw account te starten, aldus de streamingdienst.

‘Dáárom is deze test ontwikkeld’

Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen persbureau Reuters: “Deze test is ontwikkeld om zeker te zijn dat mensen die een Netflix-account gebruiken dit ook mogen.” Er leiden echter meer wegen naar Rome en het is niet zeker dat de verplichte verificatie ook daadwerkelijk wereldwijd ingevoerd wordt.

Eerder werd wachtwoorddelen juist nog gedoogd door de streamingdienst. Oprichter Reed Hastings zei in 2016: “Dat is iets is waarmee we moeten leren leven.” Eind 2019 liet topman Greg Peters echter een heel ander geluid horen. Hij onthulde toen al dat Netflix hard op zoek was naar oplossingen: “Maar we hebben op dit moment niets concreets daarover te melden.”

Netflix heeft wereldwijd ruim 200 miljoen abonnees, maar het is niet bekend hoeveel ‘paswoorddelers’ er precies zijn. Onderzoeksfirma Park Associates raamt de schade van het delen van accounts voor de streamingsector echter op maar liefst 9 miljard dollar per jaar.

Ook interessant