1899 van makers Dark wordt ‘raar, wild en gek’

9 mei 2021

De Duitse serie Dark was een behoorlijk grote hit voor Netflix, maar het betreft inmiddels een afgerond verhaal en er komt dus géén nieuw seizoen. De makers van de show keren wél terug op de streamingdienst, met hun nieuwe project 1899.

Nachtmerrie

1899 speelt zich af op een migrantenboot die in 1899 (verrassing!) van Europa naar de Verenigde Staten vaart. Tijdens deze reis komt de boot een ánder migrantenschip tegen, dat stuurloos op zee drijft. En die ontmoeting verandert hun reis in een heuse nachtmerrie.

‘1899 is een puzzel’

Makers Jantje Friese en Baran bo Odar willen nog niet té veel verklappen, maar stellen de fans van Dark gerust: “Wetende dat we Dark hebben gedaan, kan iedereen er zeker van zijn dat dit iets raars, wilds en geks gaat worden.” Verwacht echter geen tijdreischaos, want dat trucje willen de showrunners niet herhalen. 1899 zal echter genoeg mysterie bieden: “Alle passagiers op het schip reizen met geheimen die ze willen verbergen. Het is weer als een puzzel opgebouwd.”

Meertalig?

De cast van de nieuwe show bestaat uit Emily Beecham (Cruella), Aneurin Barnard (The Goldfinch), Miguel Bernardeau (Elité), Anton Lesser (Game of Thrones) en Maciej Musial (The Witcher). Acteurs en actrices uit verschillende landen, en 1899 wordt dus meertalig: “Trouw zijn aan de culturen en de talen was erg belangrijk, we wilden nooit karakters uit verschillende landen hebben, maar dat iedereen toch Engels spreekt. We wilden dit hart van Europa verkennen, waar iedereen ergens anders vandaan komt en een andere taal spreekt, en taal bepaalt zo veel van je cultuur en gedrag.”

Wil jij weten wanneer 1899 precies uitkomt? Nou, dan zul je nog eventjes geduld moeten hebben. Dat is namelijk nog onbekend.

Ook interessant