Top 5 beste momenten uit Rick and Morty seizoen 5

6 september 2021

Rick & Morty seizoen 5 is alweer bijna voorbij, maar voor het tijd is voor de finale blikken we eerst terug op al het moois dat dit seizoen is voorgeschoteld. De beste momenten uit Rick & Morty seizoen 5 zetten we voor jou op een rijtje. Zo kun je nog even goed genieten voor de extra lange finale verschijnt.

Maandag 6 september komt het vijfde seizoen van Rick & Morty tot z’n einde met een dubbele aflevering om het seizoen af te sluiten. Velen vragen zich af of de finale het seizoen eindelijk wat meer samenhang geeft. Anderen zijn gewoon blij dat er nieuwe afleveringen zijn. Onder welk kamp je ook mag vallen, het valt niet te ontkennen dat seizoen 5 al flink wat mooie momenten heeft gekend. De vijf beste momenten uit Rick & Morty seizoen 5 vind je hier. 

Let op, dit artikel bevat spoilers voor Rick & Morty seizoen 5.

1. Birdperson terughalen

De meest-recente aflevering tot nu toe (finale niet meegerekend) is direct de aflevering waarmee we aftrappen. Rick voorspelt aan het begin van de aflevering al dat Rickternal Friendshine of the Spotless Mort potentieel een Pickle Rick-gehalte heeft doordat Rick alleen op avontuur gaat en daar is geen woord van gelogen. De aflevering is tot noch toe de beste van het seizoen en dat heeft een goede reden.

De filosofische boodschap gedurende de aflevering legt de psyche van Rick redelijk goed bloot, maar het hoogtepunt is toch wel wanneer Rick Birdperson redt door zijn gedachten te betreden. Hierdoor bouwt de aflevering voort op een eerdere verhaallijn waar fans al tijden op zitten te wachten. Het moment waarop Birdperson gered wordt is dan ook niet alleen hartverwarmend, maar smaakt eigenlijk naar meer avonturen met de gevederde vriend.

2. Aardsvijand Morty

Van de meest recente afleveringen schakelen we even terug naar de eerste aflevering van seizoen 5. Het betreft de aflevering waarin Rick het opneemt tegen Mr. Nimbus, maar dat is eigenlijk slechts bijzaak. Waar de aflevering straalt, is bij Morty.

De jonge kompaan van Rick moet namelijk de wijn verzorgen en die staat op een planeet waar tijd net een stapje anders werkt. Morty komt een aantal keren langs om wat drank te halen, maar maakt een fout bij de eerste keer dat hij op bezoek gaat. Hij neemt een bewoner van de planeet mee voor een klein uitstapje naar aarde.

Onbedoeld keert hij een complete planeet tegen zich en wordt hij een legendarische vijand van een volledig volk. En dat allemaal voor een bedankje om wat wijn. Het is simpelweg geniaal bedacht en nog steeds een hoogtepunt in seizoen 5.

3. President kalkoen

De constante manier waarop de President van de Verenigde Staten en Rick aan de stok hebben blijft één van de tofste verhaallijnen in Rick and Morty. Uiteraard vervolgt seizoen 5 deze verhaallijn dan ook. Sterker nog, de verhaallijn wordt naar een nieuw niveau getild in seizoen 5 wanneer de twee een kat-en-muisspel met elkaar aangaan.

Vervang alleen de kat en muis door twee kalkoenen en je hebt de verhaallijn van Rick & Morty’s Thanksploitation Spectacular. Dat de aflevering middenin de zomer komt en niet rondom Thanksgiving moet je maar even voor lief nemen, al zal dat voor Europeanen een stuk gemakkelijker zijn. Wat minder makkelijk is, is het beeld uit je hoofd verdrijven van POTUS die het opneemt tegen een kalkoenkloon die de aarde over wil nemen.

4. Ricks liefde

Ricks liefde is bijzonder moeilijk te vergaren. Zelfs Beth, Ricks eigen dochter, kreeg dit haar hele leven te weinig en iedere keer dat Rick iemand lief lijkt te hebben, is het maar van korte duur. Liefhebben is een emotie die Rick simpelweg uit lijkt te schakelen.

Toch heeft Rick & Morty seizoen 5 een moment waarop Rick juist verliefd lijkt te zijn. Het betreft A Rickconvenient Mort, de derde aflevering van seizoen 5, waarin Rick tijdens zijn apocalypse-feestjes verliefd raakt op een alien. De alien verraadt Rick op het einde en de aflevering speelt het als een grap, maar het is een bijzonder moment voor de serie.

Rick wordt immers niet zomaar verliefd. Dat is iets wat we over meer dan 40 afleveringen inmiddels wel vastgesteld hebben. Het doet dan ook afvragen waarom Rick nu ineens wel verliefd wordt. Doordat het zo’n interessante twist is voor zijn personage doorgaans is het één van de beste momenten van seizoen 5 en als je de vele fans mag geloven is het misschien wel een teken voor iets veel groters. 

5. De maffia

Gotron Jerrysis Rickvangelion bewijst maar weer eens hoe goed de makers van Rick and Morty zijn in het ombuigen van verwachtingen. Waar vanaf het eerste moment werd gedacht dat de aflevering volledig in het teken zou staan van Neon Evangelion en de Power Rangers is dat eigenlijk totaal niet het geval. Het concept wordt slechts gebruikt om met een heel ander genre de draak te steken.

De familie Sanchez wordt namelijk een maffiabende doordat Rick constant zijn verslaving wil voeden. Die verslaving is alleen het verzamelen van reusachtige robots, maar dan wel, omdat het Rick and Morty is, reusachtige robots uit verschillende dimensies voor een oneindige verzameling is. Het hoogtepunt van de aflevering is uiteraard wanneer de familie in de ruimte wordt bijgestaan door een wel heel bijzonder hulpje: Naruto Sanchez, het nieuwste lid van de familie.

Rick & Morty seizoen 5 staat, net als eerdere seizoenen, op Netflix.

Ook interessant