PREQUEL: Wie zijn Falcon en Winter Soldier?

19 maart 2021

Vrijdag was een zoveelste hoogdag voor de fans van het Marvel Cinematic Universe. Na het succesvolle ‘WandaVision’ ging op Disney+ de tweede grote Marvel-serie van start: ‘The Falcon & The Winter Soldier‘. In deze actiereeks zijn de hoofdrollen weggelegd voor Sam Wilson (The Falcon, gespeeld door Anthony Mackie) en Bucky Barnes (The Winter Soldier, gespeeld door Sebastien Stan). Maar wie zijn deze superhelden nu precies?

Net zoals ‘WandaVision’ vormt ook ‘The Falcon & The Winter Soldier’ een rechtstreeks vervolg op ‘Avengers: Endgame’. Maar de twee protagonisten kennen mekaar al langer. In eerste instantie was hun relatie ook niet opperbest. Eén man liet hen echter toch samenwerken: Captain America. Het is ook diens erfenis die een grote rol speelt in deze serie. Maar zijn opvolging verloopt niet zoals Steve Rogers gehoopt had toen hij in de slotscène van ‘Avengers: Endgame’ de fakkel doorgaf. Iets wat de basis vormt van de nieuwe reeks.

THE FALCON

Sam Wilson maakt in ‘Captain America: The Winter Soldier’ voor het eerst zijn opwachting in het Marvel Cinematic Universe. In die film leert hij Captain America kennen en besluit hij hem te helpen in zijn strijd tegen de schurken van Hydra. Daarvoor gebruikt hij een soort van gevleugeld harnas. Een hypermodern wapen dat hij overhield aan zijn periode bij de luchtmacht en waarmee Wilson bepaalde superkrachten verwerft. Gaandeweg groeit hij uit tot een vaste en gewaardeerde Avenger.

Falcon geniet ook het volste vertrouwen van Captain America. In het slot van ‘Avengers: Endgame’ besluit die laatste zelfs om zijn iconische schild over te laten aan zijn inmiddels goede vriend. Maar Wilson ziet het niet zitten om de rol van Captain America volledig over te nemen. En dat blijkt meteen de start van ‘The Falcon & The Winter Soldier’. Want terwijl hij een nieuw leven probeert uit te bouwen buiten de spotlights, duikt plots een nieuwe dreiging op …

THE WINTER SOLDIER

Zijn co-held Bucky Barnes verschijnt al in de eerste Captain America-film ten tonele en is de vaste jeugdvriend van Steve Rogers. Tijdens een gezamenlijke missie maakt hij echter een ongeval en komt zijn lichaam in de handen van Hydra. Barnes krijgt een bionische arm met superkrachten, vervolgens wordt hij gehypnotiseerd tot een meedogenloze huurmoordenaar. Als Winter Soldier is hij onder meer verantwoordelijk voor de moord op de ouders van Tony ‘Iron Man’ Stark.

Nadat hij echter terug in contact komt met zijn oude vriend Captain America, krijgt Barnes flitsen terug van zijn oude herinneringen. Uiteindelijk belandt hij in het mythische Wakanda waar zijn geheugen helemaal hersteld wordt. Wanneer Thanos dreigt om de halve wereldbevolking uit te roeien, voorziet koning T’Challa hem van een nieuwe bionische superarm. En vervolgens gaat hij samen met de andere Avengers de strijd aan met de supervijand.

HANDEN IN MEKAAR TEGEN OUDE BEKENDE

Zoals vermeld kunnen Barnes en Wilson het in eerste instantie niet supergoed met mekaar vinden. In deze reeks worden zij en hun alter-ego’s echter gedwongen om de handen in mekaar te slaan. Zij moeten immers de Captain America-legacy bewaken nu hun gemeenschappelijke vriend uit beeld is verdwenen. Bovendien groeien ze nog meer naar mekaar toe door toedoen van Baron Helmut Zemo, de schurk van dienst. Hij was ook al de grote vijand in ‘Captain America: Civil War’ en maakt nu dus zijn comeback met nog meer duistere plannen.

De eerste aflevering van ‘The Falcon and The Winter Soldier’ is nu al integraal te bekijken op Disney+. Het (eerste?) seizoen zal bestaan uit zes episodes, waarvan de laatste normaal gezien op 23 april in première gaat.

Ook interessant